Nederland Leest over democratie

woensdag 2 november 2016 - Bibliotheek

Van 1 tot en met 30 november 2016 vindt de campagne Nederland Leest plaats. Nederland Leest zet na tien succesvolle edities niet meer jaarlijks één boek centraal, maar een thema. In 2016 is dat democratie. De campagne wil Nederland niet alleen aan het lezen zetten, maar ook aan het debatteren. Daarmee sluit Nederland Leest aan bij de functie van de openbare bibliotheek als centrum voor ontmoeting en debat. Drie boeken zijn hierbij gekozen, die de hele maand november door de bibliotheken worden uitgedeeld aan leden en niet-leden. Maar eerst wordt hun mening over een aantal stellingen over democratie gevraagd.

 

Het volk aan de macht

 

In een democratie, de bestuursvorm die zijn wortels heeft in het oude Griekenland, heeft het volk het voor het zeggen. In de loop der eeuwen is er veel nagedacht over hoe de ideale staat er uit zou moeten zien. Invloedrijke denkers als Plato en Aristoteles, Machiavelli en Thomas More, Montesquieu, Rousseau en De Tocqueville hebben bijgedragen aan de vele vormen van democratie die er in de wereld zijn ontstaan. Ook nu nog kent vrijwel elk democratisch land zijn eigen systeem, maar de basisprincipes van vrijheid en gelijkheid zijn universeel en bijna overal vastgelegd in een grondwet. Democratie brengt rechten maar ook plichten met zich mee. Daarmee raakt democratie ons allemaal, waarschijnlijk nog meer dan we ons bewust zijn. We hebben met haar te maken in het openbaar bestuur, maar ook binnen de organisaties waarvoor we werken, tot in onze sportclubs en andere verbanden van alledag. Denk maar aan de beslissing naar welke film je zult gaan, welke vakantiebestemming er met een groepje wordt gekozen.

 

Heeft de meerderheid gelijk?

 

Hoe vaak klinkt er niet: de meeste stemmen gelden! Logisch toch? Want democratie is ons dierbaar. Sommigen dragen haar zelfs op handen, ver verheven boven het communisme of een dictatuur. Maar is ze altijd de beste bestuursvorm? Is ze dat wel voor alle landen? En hoe democratisch is democratie eigenlijk? Wat werkt op landelijk niveau, werkt dat ook op lokaal niveau? En op Europees niveau? Is de democratie wel bestand tegen de problemen van de 21ste eeuw? Hoe gaat ze om met migratie, populisme, terrorisme? Biedt democratie altijd de beste garantie voor vrijheid? En welke invloed heeft globalisering? En digitalisering? En heeft de meerderheid altijd gelijk? Dit en nog veel meer gaat Nederland tijdens de campagnemaand uitvechten.

 

Geef je mening, krijg een boek

 

Zelf je mening geven over een aantal actuele stellingen over democratie?
Ga naar geefjemening.nederlandleest.nl en je krijgt van de Bibliotheek Scherpenzeel een mooi boek cadeau (zolang de voorraad strekt).

 

De boeken waaruit gekozen kan worden zijn:

 

  • Heer van de vliegen van William Golding
  • Liefde en schaduw van Isabelle Allende
  • Morten van Anna Levander

 

Heer van de vliegen – William Golding (1954)
Wat gebeurt er als een groep jongens strandt op een onbewoond eiland? Men begrijpt dat er een leider moet komen en dat er regels nodig zijn. Ze zouden moeten samenwerken, maar er ontstaat een rivaliteit die uitmondt in een bloedige oorlog. Lord of the flies is een klassieker uit de wereldliteratuur.

 

Liefde en schaduw – Isabelle Allende (1986)
Lange tijd gelooft journaliste Irene haar moeder, die vindt dat democratie alleen maar tot chaos kan leiden. Tot zij haar ogen niet langer kan sluiten voor de verschrikkingen van het dictatoriale regime. Terwijl zij en fotograaf Francesco in verzet gaan, ontluikt hun liefde.

 

Morten – Anna Levander (2014)
De ambitieuze politicus Morten Matthijssen schuwt geen middel om minister-president te worden. Het boek geeft een inkijkje in de achterkamertjes en wandelgangen van Den Haag en toont hoe een politicus die het volk aan de kant wil zetten toch door datzelfde volk gekozen kan worden.

 

Meer informatie kunt u vinden op de site van Nederland Leest.


archief

categorieën