volg ons via twitter facebook
Volgende week woensdag gaan we stijldansen in de Breehoek! Komt u ook? 💃🕺

Maand van de Geschiedenis: avond over evacués

vrijdag 5 oktober 2018 - Bibliotheek

De Vereniging Oud-Scherpenzeel en de Bibliotheek Scherpenzeel  organiseren in de Maand van de Geschiedenis een avond over  “Evacuaties van en naar Scherpenzeel”. De avond is op woensdag 10 oktober 2018 om 20.00 uur en wordt gehouden in Kulturhus de Breehoek in Scherpenzeel. 

 

Een  zestal evacués worden tijdens de avond geïnterviewd over hun ervaringen. Daarnaast zijn er een groot aantal verhalen, film- en fotobeelden  en andere gebeurtenissen door verschillende mensen ingebracht. De interviews worden afgewisseld met film, foto’s en verhalen. Verder is er de gelegenheid voor mensen uit het publiek om hun ervaringen naar voren te brengen.

 

In de loop van de tijd hebben verschillende evacuaties plaatsgevonden. Zo zijn de inwoners van Scherpenzeel tijdens de Tweede Wereldoorlog twee keer geëvacueerd. Mensen uit IJmuiden zijn in Scherpenzeel ondergebracht omdat het daar te gevaarlijks was. Het laatste oorlogsjaar zijn er mensen vanuit Arnhem en omstreken ondergebracht in Scherpenzeel. Het buitengebied van Scherpenzeel is deels onder water gezet, de bewoners moesten elders ondergebracht worden. Er zijn mensen uit het voormalig Nederlands Indië gehuisvest. Tijdens de Watersnoodramp van 1953 zijn er evacués in Scherpenzeel gehuisvest. Momenteel zijn er mensen die naar Scherpenzeel komen vanwege een onveilige situatie elders.

 

De bijeenkomst is interessant voor jong en oud; voor degenen die benieuwd zijn naar de verhalen en belevenissen van de evacués, maar ook voor iedereen die een van de evacués zelf heeft meegemaakt of mensen kent die deze hebben meegemaakt.

 

De avond wordt gehouden op woensdag 10 oktober om 20.00 uur in Kulturhus de Breehoek, Marktstraat 59 in Scherpenzeel. De toegang is gratis. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met De Bibliotheek Scherpenzeel, Marktstraat 59, 3925 JP Scherpenzeel, tel. 033 277 3107.