volg ons via twitter facebook
RT @OB_Scherpenzeel: Kom je ook gezellig lunchen in de Breehoek op 4 oktober om 11.30 uur in @breehoekkulthus Meld jezelf voor 27 septemb…

Scherpenzeelse Kinderjury kiest beste boek

maandag 27 mei 2019 - Bibliotheek
Kinderjury_cropped

Kinderburgemeester Lena Marchal (midden) maakt de uitslag bekend. Naast haar Sem van Doesburg (links) en Fenna van Kruistum.

“Meiden willen winnen” van Vivian den Hollander  is volgens de Scherpenzeelse kinderjury 2019 het beste boek. Ruim 20 kinderen hebben de afgelopen maanden een groot aantal boeken gelezen en beoordeeld. Afgelopen donderdag, 16 mei, werd de uitslag bekend gemaakt in de Bibliotheek Scherpenzeel door kinderburgemeester Lena Marchal. Alle kinderen hebben van de kinderburgmeester een medaille gekregen voor hun leesprestatie en inzet.

 

De kinderen zijn speciaal voor de kinderjury geselecteerd. Door zitting te nemen in de jury blijken de kinderen het lezen leuk te vinden. Iedere veertien dagen kwamen de kinderen trouw na schooltijd naar de bibliotheek, met het gelezen boek en het ingevulde beoordelingsformulier. In de Bibliotheek konden ze samen van gedachten te wisselen over het gelezen boek en hun beoordeling bekend maken. De bijeenkomsten werden afgesloten met een taalspelletje.

 

Op de eerste plaats werkt lezen vooral erg ontspannend. Het geeft een kind een kijkje in een compleet andere wereld. Spannend, avontuurlijk, vrolijk en vol fantasie! Boeken lezen stimuleert de verbeeldingskracht en dat zorgt ervoor dat een kind helemaal weg kan dromen bij een verhaal. Vanaf het moment dat een kind zelf woorden kan herkennen en kan lezen, gaat er helemaal een wereld voor ze open. Niet alleen werkt een kind aan een uitgebreidere woordenschat, ook is het goed voor de algehele taalontwikkeling. Hij of zij leert veel op het gebied van schrijven, grammatica, zinsbouw en spelling. En daar heeft het kind op school weer veel profijt van!

 

Door te lezen krijg je inzicht in de verschillende karakters van de personen in het boek. De een is verdrietig, terwijl de ander zich misschien weer schuldig voelt. Een kind ontdekt meerdere kanten van een verhaal en leert zich in te leven in de (hoofd)personen. Dit heeft een positief effect op de sociale ontwikkeling en het omgaan met anderen.

 

Het lezen van boeken verrijkt de wereld van een kind. Daarnaast zijn er voor elke leeftijd en elk leesniveau leuke boeken te leen in de (school)bibliotheek. Lezen opent een deur naar een andere wereld, het stimuleert de fantasie en daarnaast is goed voor zowel de taal- als de sociale ontwikkeling van een kind. Kortom: het stimuleren van het lezen van een boek heeft een positief effect op iedereen.

 

Een bibliotheek-abonnement is gratis voor kinderen tot 18 jaar. Hierdoor is er geen financiële drempel om geen gebruik te maken van de bibliotheek.