Ontmoeting met Van der Zijl tijdens Boekenweek

vrijdag 24 maart 2017 - Bibliotheek

Boekenweek

Van 25 maart tot en met 2 april 2017 is het weer Boekenweek in Nederland. Het thema dit jaar is ‘verboden vruchten’. De mens is genotzuchtig. Maar toegeven aan genot levert soms strijd op, met ons geweten, onze levensovertuiging, onze omgeving en onze fysieke dan wel geestelijke grenzen. Wel willen, niet mogen, toch doen: verboden vruchten, zowel in het leven als in de letteren.

Wie kent ze niet, de drank- en drugsverslaafden in Meriswin (Hafid Bouazza), Hallo Muur (Erik Jan Harmens), en de gokkers in Alles of niets (Khalid Boudou). Maar ook titels als De 120 dagen van Sodom (Marquis de Sade) en Mieke Maaike’s obscene jeugd (Louis Paul Boon) prikkelen de zinnen. De troosteters in Chocolat (Joanne Harris), de vreetzakken in de Romeinse klassieker Satyricon; allen geven zij zich over aan genot. Het gratis Boekenweekmagazine ligt voor je klaar in de Bibliotheek. Met drie korte verhalen bij het thema Verboden vruchten en natuurlijk de vele boekentips.

 

Annejet van der Zijl 

AnnejetvanderZijl

Annejet van der Zijl.

Ze is één van de meest gelezen auteurs van Nederlandse bodem; Annejet van der Zijl, schrijfster en historica. Annejet groeide op in een lerarengezin in Friesland. Na het gymnasium studeerde ze eerst kunstgeschiedenis in Utrecht en later massacommunicatie in Amsterdam. In 1998 debuteerde ze met Jagtlust, over de gelijknamige Gooise buitenplaats die in de jaren vijftig en zestig uitgroeide tot Nederlands meest roemruchte literaire en artistieke broeinest. Annejet werd bekend in brede kringen met haar boek Sonny Boy, een intrigerende geschiedenis over gewone mensen. Het boek werd in meerder talen vertaald en verfilmd.

Ze geldt als de ongekroonde koningin van de literaire non-fictie en weet haar lezers keer op keer te raken met waargebeurde verhalen. Ze kwam vorig jaar opnieuw met een bestseller: De Amerikaanse Prinses. Het aangrijpende en waargebeurde verhaal van een plattelandsmeisje dat zichzelf ontwikkelde tot Russische Gravin, Prinses en peetmoeder van onze eigen Prinses Beatrix.

 

De Amerikaanse prinses

De Amerikaanse prinses is een reconstructie van een weids en fascinerend leven, dat zich afspeelt tegen het decor van Amerika en Europa, de victoriaanse en de moderne tijd, de industriële en Russische revolutie en de twee wereldoorlogen. Maar het is bovenal het verhaal van een uitzonderlijke vrouw die de moed had om, tot het bittere eind, haar eigen, onnavolgbare weg te gaan.

Annejet beschrijft het leven van Allene Tew (1872-1955), de peetmoeder van prinses Beatrix. Opgegroeid op het Amerikaanse platteland wist zij zich op te werken tot een van de rijkste vrouwen van New York. Ze ging om met politici, kunstenaars en royalty en trouwde vijf keer, onder andere met een Duitse prins en een Russische graaf.

Het boek vertelt over de grote persoonlijke tragedies die Allene’s leven tekenden en de onnavolgbare wijze waarop zij daarmee omging.

 

Ontmoeting

Op maandag 3 april om 20.00 uur in Hotel Schimmel, Stationsweg Oost 243, 3931 EP Woudenberg, kunt u Annejet daadwerkelijk ontmoeten. De zaal gaat open om 19.30 uur. Ze zal daar geïnterviewd worden over haar boek De Amerikaanse prinses. Kaarten zijn €8,50 per stuk en zijn onder andere verkrijgbaar bij de Bibliotheken, Van Lunteren Boek & Buro in Woudenberg en Chr. Boekhandel De Zonnebloem in Scherpenzeel. Kaarten zijn ook online te bestellen via https://eemland.biblio-shop.nl/.

De jaarlijkse literaire avond wordt tijdens de Boekenweek georganiseerd door De Rotary Scherpenzeel en Woudenberg en door de Bibliotheek Scherpenzeel en Eemland (Woudenberg)


archief

categorieën